Home

 • Tamme kastanjes

  Tamme kastanjes

  De eerste tekenen van herfst in ons Toentje zijn de vallende tamme kastanjes. We hebben behoorlijk veel tamme kastanjebomen, waarvan er drie in de middelste tuin staan. Toen we hier net woonden, poften we nog enthousiast een pannetje, maar tegenwoordig gaat alles naar de wilde dieren. We schrapen alles bij elkaar en kruien de bolsters en de kastanjes naar verschillende plekken in de achtertuin.

  De middelste tuin met tamme kastanjebomen en niet-erg-sneldrogend wasgoed
  Naar de achtertuin
  Het pad naar de achtertuin in het voorjaar

  Onderweg naar de achtertuin, komen we ook langs een tamme kastanje. De bolsters van deze boom veeg ik zo vaak mogelijk van het pad, want de stekels zijn gemeen in hondenpootjes.

  Helemaal achterin de tuin staan ook nog een paar tamme kastanjes, maar die bolsters vallen voor het grootste deel in het struikgewas of ons bosje. Over ons bosje een volgende keer meer, want veel van onze naaldbomen zijn ten prooi gevallen aan de droogte en de gevreesde letterzetter.

  Tuinhulphonden Dorus en Dex
  Tuinhulphonden Dex (links) en Dorus (rechts)

  Dit jaar zijn alle kastanjes al redelijk vroeg gevallen. Nog een paar volle kruiwagens kruieren, en we zijn weer stekelvrij.

 • Drie nieuwe kippen op de keuterboerderij

  De nieuwe kippen
  The Orpington girls

  We hebben eindelijk weer nieuwe kippen in Ons Toentje. Meet the Orpington Girls. De voorste heet officieel Saartje Diana Kortbeen, roepnaam Ruby. De andere twee showgirls heten gewoon Coco en Lola.
  Ik koos opzettelijk verschillende kleuren, zodat we ze uit elkaar kunnen houden. Hier in huis heten ze dan ook die witte (Coco), die rooie (Ruby), Vlekkie (Lola) en die zwarte (Mathilda).

  (meer…)
 • Ons Toentje Goes Wild

  Dex en De Wilde Tuin

  Ons Toentje doet mee met De Wilde Tuin. De Wilde Tuin is een crowdsourcing project van NRC en Tilburg University, in samenwerking met Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Noordhollands Dagblad. De ruim 8.000 deelnemers onderzoeken wat er in je tuin gebeurt als je er een vierkante meter van laat verwilderen.

  (meer…)
 • Vogels in de tuin – november

  Ik ben een beetje laat met de vogels van november. November is een vrij kort lijstje. Voor Ons Toentje dan.

  Huismus
  (meer…)
 • Het is herfst en we gaan niet harken

  Blad. We hebben er nogal wat van. In het kader van ‘Doe eens niks voor de biodiversiteit‘ laten we zoveel mogelijk liggen. Dus we gaan niet harken. Ook de uitgebloeide bloemen, bessen en valfruit laten we met rust. Dat is beter voor de biodiversiteit in Ons Toentje.

  (meer…)
 • Waterblommetjie – In het water

  Kaapse waterlelie

  Ons waterblommetjie bloeit. Het afgelopen jaar heeft deze waterlelie zich wat verspreidt in de vijver en hij doet het nu aanzienlijk beter dan de eerste jaren. Als je googelt op waterblommetjie (of waterui), zoals de Kaapse waterlelie in het echt heet, krijg je vooral recepten voor Waterblommetjiebredie.

  130 in het water
  Waterblommetjie

  Dit is een stoofgerecht van (meestal) lamsvlees en de bloemetjes van de Aponogeton distachyos, de Kaapse waterlelie dus. Volgens de Tuinen van Appeltern verspreidt het waterblommetjie een aangename geur, dat aan vanille doet denken. Ik heb dit nog niet geroken bij onze waterblommetjies, maar misschien moet ik eens een duik in de vijver nemen.

  (meer…)
 • Vogels in de tuin – oktober

  De klok is weer achteruit gezet en staat nu op normale tijd, ook welbekend als wintertijd. Het is nog helemaal niet koud en de vogels vinden nog volop eten in de tuin. Toch hebben we de pergola ingericht als vogelvoederplek, vooral als vermaak voor onszelf. Hangend op de bank, kijken we uit op onze stoep. Lekker lui vogeltjes kijken. En zo wennen de vogeltjes ook een beetje aan ons. 

  De pergola op de stoep

  (meer…)
 • Vogels in de tuin – augustus

  Grote zilverreiger

  Beetje te laat, maar hier is nog de lijst van augustus. De lijsten van juli en september ontbreken. In juli was ik waarschijnlijk te lui en in september had ik het te druk. Ik weet het, smoesjes.

  (meer…)
 • Dex en Bruce

  Hollandse smoushond Dex en Australorp haan Bruce begrijpen elkaar niet zo goed. Of ze vinden het leuk om elkaar te jennen. Of Dex is met zijn 16 maanden gewoon nog te speels. In elk geval hebben de twee geregeld mot. Dex is al eens gepikt met een klein gaatje in zijn kop als resultaat. Leert ie daarvan? Nee. 

  Hierboven gaat gelukkig al zijn aandacht uit naar het kleine appeltje. Leuk speelgoed. Het valt spontaan uit de boom. Onze Groninger Kroon is in de rui. Ik denk dat het door slechte bestuiving komt, want hoewel de appelboom volop bloeide, zijn er sowieso maar weinig appeltjes gevormd. En die vallen nu dus alsnog eruit. Beetje jammer. 

 • Vogels in de tuin – juni

  Ons Toentje lijkt wel een kraamkamer. Het hoge gepiep en getjilp van babyvogeltjes is overal te horen. Er vliegt van alles af- en aan. Schiphol is er niks bij.
  Dit jaar geen broedende tortelduifjes 😢. Ik heb de tortelduifjes zelfs nog helemaal niet gezien dit seizoen. Jammer, want ik houd erg van hun gekoer. We hebben wel broedende eksters. De rest van de tuinvogels is daar minder blij om, want babyeksters eten natuurlijk andere babyvogeltjes. We hebben die in allerlei smaken soorten, zoals babymusjes, babypimpelmezen, babykoolmezen, babyvliegenvangers, babywinterkoninkjes, babygroenlingen, babygekraagderoodstaartjes en ga zo de hele lijst maar af. Het leven van een tuinvogeltje is kei en keihard. 

  Verder waren er ooievaars in de wei hiernaast, is de groene specht even op visite geweest en we meenden de draaihals een paar keer te horen. Hopelijk broedt ie in de buurt. 


  De lijst van juni

  boerenzwaluw
  bonte vliegenvanger
  boomkruiper
  buizerd
  draaihals
  ekster
  fazant
  fitis
  gekraagde roodstaart
  groene specht
  groenling
  grote bonte specht
  houtduif
  huismus
  koekoek
  koolmees
  merel
  nijlgans
  pimpelmees
  roodborst
  sperwer
  staartmees
  tjif-tjaf
  winterkoninkje
  witte kwikstaart
  zanglijster
  zilvermeeuw
  zwarte kraai
  winterkoninkje
  winterkoninkje