Netels in de tuin

Naast een aanzienlijke hoeveelheid brandnetels, staan er ook andere netels in Ons Toentje. De paarse dovenetel heb je misschien al eens langs zien komen, maar ik heb ook gele dovenetel met erg mooi gevlekt blad en witte dovenetel.

Soorten netels

Dit alles te danken aan onze stikstofrijke grond. (Ja, ook de wilde braam tiert hier welig.) De dovenetel lijkt erg op de brandnetel, maar brandt niet. Ze behoort tot de lipbloemenfamilie. De brandnetel behoort tot de brandnetelfamilie. Naast de netels hierboven op de foto, zijn er nog drie anders soorten in Nederland, namelijk de brede dovenetel (Lamium confertum), hoenderbeet (Lamium amplexicaule) en de ingesneden dovenetel (Lamium hybridum). Die heb ik nog niet ontdekt in onze tuin, maar dat kan ook aan mij liggen. Hoewel deze soorten het beter doen op vochtige grond, dan op ons vrij droge zandgrond.

Eetbare planten

Iedereen kent natuurlijk brandnetelsoep, maar de dovenetels zijn ook eetbaar. De bloemetjes kunnen in de sla, de jonge blaadjes ook in de sla of in de soep. Of je eet de blaadjes als spinazie. Je kan het blad ook drogen en gebruiken voor thee. Nu heb ik net het boek Van Boven In Het Wild gekocht en daar staan geweldige recepten in voor paarse en witte dovenetel. Het is sowieso een prachtig boek, geschreven door Yvette van Boven. Het is een herbarium, eetbare plantengids en receptenboek ineen. Met prachtige foto’s en talloze recepten bij 48 verschillende eetbare planten. Van de 48 soorten groeien er circa 40 soorten in Ons Toentje. Voor de wildpluk hoef ik dus niet ver te lopen en als ik alle recepten wil proberen, hoef ik me voorlopig ook niet te vervelen.

Zomersalade

Ik denk dat ik met de zomersalade begin, als bijgerecht bij de barbecue aanstaande zaterdag. En dan maak ik er ook daslookbrood bij. De daslook staat nu prachtig in bloei. Ik moet dus niet te lang wachten, want straks is het alweer verdwenen.

Daslook in bloei
Daslook

9 reacties

  1. Wat een weelde zoveel verschillende dovenetels in je tuin. Wij waren gisteren even in de Ecokathedraal bij Mildam. Daar bloeide de gele dovenetel op diverse plaatsen ook volop. Net als veel andere voorjaarsbloeiers trouwens.
    De daslook in ons tuintje heb ik nog niet zien bloeien, maar dat kan dan ook nooit lang meer duren.

Geef een reactie

Terug naar boven
%d