Naast een aanzienlijke hoeveelheid brandnetels, staan er ook andere netels in Ons Toentje. De paarse dovenetel heb je misschien al eens langs zien komen, maar ik heb ook gele dovenetel met erg mooi gevlekt blad en witte dovenetel.



Soorten netels
Dit alles te danken aan onze stikstofrijke grond. (Ja, ook de wilde braam tiert hier welig.) De dovenetel lijkt erg op de brandnetel, maar brandt niet. Ze behoort tot de lipbloemenfamilie. De brandnetel behoort tot de brandnetelfamilie. Naast de netels hierboven op de foto, zijn er nog drie anders soorten in Nederland, namelijk de brede dovenetel (Lamium confertum), hoenderbeet (Lamium amplexicaule) en de ingesneden dovenetel (Lamium hybridum). Die heb ik nog niet ontdekt in onze tuin, maar dat kan ook aan mij liggen. Hoewel deze soorten het beter doen op vochtige grond, dan op ons vrij droge zandgrond.
Eetbare planten
Iedereen kent natuurlijk brandnetelsoep, maar de dovenetels zijn ook eetbaar. De bloemetjes kunnen in de sla, de jonge blaadjes ook in de sla of in de soep. Of je eet de blaadjes als spinazie. Je kan het blad ook drogen en gebruiken voor thee. Nu heb ik net het boek Van Boven In Het Wild gekocht en daar staan geweldige recepten in voor paarse en witte dovenetel. Het is sowieso een prachtig boek, geschreven door Yvette van Boven. Het is een herbarium, eetbare plantengids en receptenboek ineen. Met prachtige foto’s en talloze recepten bij 48 verschillende eetbare planten. Van de 48 soorten groeien er circa 40 soorten in Ons Toentje. Voor de wildpluk hoef ik dus niet ver te lopen en als ik alle recepten wil proberen, hoef ik me voorlopig ook niet te vervelen.
Zomersalade
Ik denk dat ik met de zomersalade begin, als bijgerecht bij de barbecue aanstaande zaterdag. En dan maak ik er ook daslookbrood bij. De daslook staat nu prachtig in bloei. Ik moet dus niet te lang wachten, want straks is het alweer verdwenen.

Wat een weelde zoveel verschillende dovenetels in je tuin. Wij waren gisteren even in de Ecokathedraal bij Mildam. Daar bloeide de gele dovenetel op diverse plaatsen ook volop. Net als veel andere voorjaarsbloeiers trouwens.
De daslook in ons tuintje heb ik nog niet zien bloeien, maar dat kan dan ook nooit lang meer duren.
Dit zijn echt de netels waar ik het meest van hou, hoewel de echte brandnetels zijn ook zeer nuttig, o.a. als gastheer voor tal van vlinders.
Klopt. We hebben daarom ook meerdere hoekjes met gewone brandnetel. Waardplant voor de atalanta, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en de kleine vos. Die zien we dan ook elke zomer in de tuin.
Ik wist niet dat je ze kunt eten, ik heb veel paarse staan. DE Daslook bloeit nu ook, moet ik ook eens aan denken om mee naar huis te nemen. Ben net tijm wezen knippen om in een gerecht te doen. Dat is wel jammer dat die tuin niet bij huis is.
Ik heb de voorbije weken het lof gezwaaid over de witte dovenetel als sierplant op een tuinbeurs, maar niet veel mensen volgden me in mijn betoog. Het is nochtans een prachtige plant.
We geven niet op 🙂
Daslookbrood? Dat klinkt interessant! Ik maak steeds pesto van daslook. Maar brood, hoe doe je dat?
Je kneedt wat fijngesneden daslook door je brooddeeg. Je kan hiervoor een brooddeegmix gebruiken of zelf deeg maken. Hier is een recept voor daslookbroodjes met een zelfgemaakt deeg: https://www.volkskrant.nl/eten-en-drinken/de-volkskeuken-daslookbroodjes~b0eaf02c/
Maar je kan ook de makkelijke weg kiezen door een brooddeegmix te gebruiken en de fijngesneden daslook net voor het einde van het kneden toe te voegen.
Als de daslook op is, kun je elk willekeurig ander kruid gebruiken, bijvoorbeeld bieslook, of bieslook en knoflook, of rozemarijn. Ik heb een keer een rozemarijn-rozijnenbrood gemaakt. Ergggg lekker.