Vogels kijken vanuit je luie stoel

Hoewel we zomers veel meer (verschillende) vogels in de tuin hebben, is vogels kijken in de herfst en winter een stuk makkelijker. Gewoon vanuit je luie stoel, op de plekken waar je vogelvoer hebt opgehangen. Zo zag Foeke laatst een goudhaantje van heel dichtbij terwijl hij op de bank zat. Goudhaantjes zijn vaak zo druk bezig met eten zoeken, dat ze hun omgeving compleet vergeten. Dus ook als je heel dichtbij bent, zien ze je niet altijd en kun je ze rustig bekijken.

De pergola als vogelvoederplek
De pergola als vogelvoederplek

Ik heb twee silo’s en een voedertafeltje met vogelvoer, een vetbol, wat pinda’s en twee pindakaaspotten opgehangen. Koolmezen, pimpelmezen, merels, mussen, spechten, roodborstjes en vinkjes zijn hier stamgasten.

Boomklevers, staartmeesjes, ringmussen en groenlingen heb ik al een tijd niet gezien of gehoord. Misschien zien we die weer als het wat kouder wordt.

Wildlife garden


We hebben nieuwe struiken en boompjes gekocht voor de achtertuin, het wildlife gedeelte van Ons Toentje. Sporkehout, berk, meidoorns, zuurbes, gele kornoelje, rode beuk, wilde kardinaalsmuts en vlier. Het is nu mooi weer om te planten. Niet te koud en af en toe een regenbuitje. Hopelijk slaan ze goed aan. Dan kunnen de vogels en insecten er volgend jaar al van genieten.

Naast vogels is er ook ander wildlife te spotten. Sinds een tijdje hebben we weer een eekhoorn in de tuin. De honden zitten nu steevast voor het raam om hem/haar te spotten. Als ze de eekhoorn zien, gaan ze helemaal los. Ik spotte hem laatst op het dak van het nachthok van de kippen. Daar liggen allemaal nog tamme kastanjes. Dus die zal ie wel verzamelen. We hebben weer een nieuw eekhoornvoederkastje gekocht, maar die hangen we wat verderop in de tuin. In elk geval op een plek, waar de honden niet voortdurend zicht op hebben, anders staan ze de hele dag voor het raam te springen. De gordijnen dichtdoen werkt ook niet echt.

Dorus, de eekhoornspotter

Moestuin

Binnenkort moet ik een inhaalslag maken in de moestuin. Die is zwaar verwaarloosd. Op zich is dat voor de diertjes wel fijn, ze hebben daardoor veel schuilplekken en kunnen veel eten te vinden. Maar ik moet wel een béétje opruimen. En knoflook planten.

Bij van der Wal heb ik al pootaardappelen besteld. Ik ga volgende seizoen aardappels proberen in een makkelijke-moestuinbak. Eind februari worden de biologische Vitabella’s geleverd. Dan eerst nog even voortrekken in de koude slaapkamer en dan half maart uitplanten.

Ik heb alweer zin in de lente!

8 reacties

 1. Jij bent al vroeg met bestellen, ik kreeg de gids van Van der Wal ook in de bus deze week. Ik moet eerst eens nakijken wat ik allemaal nog heb voordat ik bestel. Leuk al die vogels spotten in de tuin. Toen wij nog een stacaravan hadden, deden we dat ook altijd, hadden we soms wel 10 vogeltjes op de voederbak. Op 10 hoog zien we ze vliegen, maar nog nooit is er een op de vetbollen gaan zitten….

 2. Stien den Braber

  Wat leuk, een eekhoorn in je tuin. Dat zie ik in mijn stadstuintje nog niet gebeuren. Er komen altijd veel (kool)mezen hier . Ze eten de zaadjes uit de hibiscus. Speciaal eten heb ik nog niet voor ze.

 3. Wat woon jij schitterend het lijkt mij heerlijk.
  Zelf woon ik in de randstad met een aardige tuin voor de begrippen daar.
  Maar bij jou vergeleken is het een postzegel. 🙂
  Mooi die gele ginkgo zelf geniet ik van een berk die ik als zaailing heb gepland.
  Die is nu ook mooi geel.

  Fijne zondag gewenst, Erica

Laat een berichtje achter

Terug naar boven

Ontdek meer van Ons Toentje

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Verder lezen