Home

  • De vogels van mei

    De vogels van mei

    Zoals gebruikelijk in mei, leggen alle vogels een ei. Het is hier net een kraamkamer in Ons Toentje. Vlak bij onze voordeur, is een vogeltje (een vliegenvanger?) gaan nestelen in een kunstnest voor een zwaluw.

    Naast onze slaapkamer, in de grote bonte hulst zit een eksternest. Dit is niet een goede plek voor een eksternest. Tering, wat een lawaai 😬. Zo hadden we ook eens een week drie jonge ransuiltjes ’s nachts in de magnolia tegenover de slaapkamer. Op 1 meter afstand. De h e l e nacht schreeuwen om eten. Onze liefde voor de ransuil bekoelde enigszins in die week.
    En eergister was er een kraaienoorlog in de tuin. De veren vlogen in het rond. Best heftig zo’n broedperiode voor mens en vogel.

    Vogelpoepjes van een mussennest in de hedera
    Vogelpoepjes

    Vogels van mei 2023

    koolmees
    pimpelmees
    huismus
    heggenmus
    roodborst
    winterkoning
    vink
    merel
    zanglijster
    houtduif
    zwarte kraai
    ekster
    fitis
    grote bonte specht
    groene specht
    grauwe vliegenvanger
    spreeuw
    fazant
    gekraagde roodstaart
    tjif tjaf
    ooievaars in de wei
    blauwe reiger vijver
    zilverreiger in de wei
    sperwer
    buizerd
    staartmeesjes
    koekoek
    boerenzwaluw
    huiszwaluw

    De lijst van mei is weer lekker lang, met nu naast de gebruikelijk bewoners ook de zomergasten. De koekoek vloog vorige week al koekoekend een rondje door Ons Toentje. Dat was wel erg leuk om waar te nemen. Iets verderop in het dorp, broedt een ooievaarpaar. Pa en ma zijn regelmatig op muizenjacht in het weiland van de buren.

    Verder kwetteren de zwaluwen vrolijk in de lucht. Heerlijk het is zomer!

    Ooievaar in het weiland
    Ooievaar op muizenjacht
  • Mei vliegt voorbij

    Je knippert twee keer met je ogen en de maand vliegt voorbij. Het is alweer Pinksteren. Het was zondag lekker warm, dus eventjes lekker geluierd.

    Afgelopen week wipte Foeke de tegels eruit langs de noordkant van het huis. Er groeide heel veel gras en onkruid en we hadden nooit tijd en/of zin om het eruit te pulken. Daarvoor in de plaats zijn er dus stapstenen. Die mogen rustig begroeid worden. Rond de stapstenen plant ik kruipend zenegroen en kleine maagdenpalm. Verder komt er ooievaarsbek – Geranium cantabrigiense biokovo. Dit is een goeie bodembedekker. Een aantal Longkruid – Pulmonaria angustifolia ‘Blue Ensign’ voor de bijtjes in het voorjaar, ook een goede bodembedekker, Zeeuws knoopje – Astrantia major ‘Shaggy gewoon voor de mooi en een aantal Skimmia’s, ook weer voor de bijtjes. Ik ben erg benieuwd hoe het er volgend jaar bij staat.

    Ondertussen groeit en bloeit er van alles in de moestuin.

    Ik moet hoognodig onkruid verwijderen, de worteltjes uitdunnen en sla bijzaaien. Deze week ga ik er even voor zitten. Op mijn nieuwe OneLeg krukje.

  • Netels in de tuin

    Netels in de tuin

    Naast een aanzienlijke hoeveelheid brandnetels, staan er ook andere netels in Ons Toentje. De paarse dovenetel heb je misschien al eens langs zien komen, maar ik heb ook gele dovenetel met erg mooi gevlekt blad en witte dovenetel.

    Soorten netels

    Dit alles te danken aan onze stikstofrijke grond. (Ja, ook de wilde braam tiert hier welig.) De dovenetel lijkt erg op de brandnetel, maar brandt niet. Ze behoort tot de lipbloemenfamilie. De brandnetel behoort tot de brandnetelfamilie. Naast de netels hierboven op de foto, zijn er nog drie anders soorten in Nederland, namelijk de brede dovenetel (Lamium confertum), hoenderbeet (Lamium amplexicaule) en de ingesneden dovenetel (Lamium hybridum). Die heb ik nog niet ontdekt in onze tuin, maar dat kan ook aan mij liggen. Hoewel deze soorten het beter doen op vochtige grond, dan op ons vrij droge zandgrond.

    Lees verder“Netels in de tuin”
  • De vogels van april

    De vogels van april

    En toen was het al 1 mei. De r is uit de maand, de zon schijnt en het is eindelijk een beetje warm. En het is hoog tijd voor de vogels van april.
    Nog even een huishoudelijke mededeling: Ik ben nógmaals van server veranderd, en zit nu eindelijk goed. Maar omdat ik niet HEEL goed weet wat ik doe (haha), gaat het hier en daar een beetje mis. Mijn paardenbloemenbericht is vanmorgen in cyberspace verdwenen. Maar goed, de schade is beperkt gebleven. Nog even mijn domeinnaam verhuizen en dan is het echt klaar.

    Lees verder“De vogels van april”
  • Dag van de paardenbloem

    Het is heerlijk weer op de dag van de paardenbloem. Sinds 2020 is de laatste zondag van april, de Nationale Dag van de Paardenbloem. Feest! Doe mij maar een weide vol met paardenbloemen (en ook madeliefjes). Gelukkig zijn ze hier in de omgeving te vinden. En ik heb natuurlijk mijn eigen paardenbloemenweitje, dit jaar aangevuld met paarse dovenetel.



    Dorus en Dex, de tuinhulphonden moeten nog even wennen aan de temperatuur.

  • Wachten duurt lang

    We wachten allemaal op mooi lenteweer. En het wachten duurt lang dit jaar. Ik schreef hier al een afscheid, maar helaas tevergeefs. Nu kan ik me herinneren dat het vroeger ook vaak koud was in de meivakantie, maar ja. We zijn een beetje verwend geraakt door de droge hete lentes en zomers van de afgelopen jaren. Wat dat betreft, denk ik dat de natuur en Ons Toentje wel blij zijn met alle regen en koele temperaturen. Kunnen ze even bijkomen.

    Tomatenplantjes
    Tomatenplantjes wachten in de kas

    Ondertussen wachten mijn tomatenplantjes braaf in de kas. Ik heb dit jaar een erg leuke mix van tomaten:

    Lees meer: Wachten duurt lang

    Een cherrytomaatje uit een oud moestuintje van Albert Heijn. Jaja, de taaie rakker. Verder heb ik struiktomaat Maja, en een aantal prachtige Brad’s Atomic Grape plantjes en een viertal Lucky Tigers. Een paar buidels en peren tomatenplantjes, een drietal ‘Hundreds and thousands’, twee ‘multiflora tomatenplanten, twee vleestomaten Ox-heart en twee vleestomaten Marmande. Dat is al meer dan genoeg, maar de buurman verderop kwam laatst met drie groene tomatenplantjes en een oranje soort met streepjes, waarvan hij de naam niet wist. Over twee weken maar even kijken, waar ik ze allemaal kwijt kan. 😁

    Ondanks het koude weer, heb ik mijn moestuinbakken deels ingezaaid. De radijsjes zijn al gekiemd, evenals de Aziatische mesclun, de snijbiet en de blauwe palmkool. Ik zag ook al wortelsprietjes en de eerste blaadjes van de gepote aardappelen. De aardappelen staan allemaal in één moestuinbak. Het idee was om ze dan elk jaar te rouleren. Maar misschien doe ik volgende keer de aardappelen in een paar grote teilen. Dan moet er wel elk jaar nieuwe grond en compost in.

    Hieronder nog foto’s van uitbundige groeiende kruiden, al bloeiende of bijna bloeiende groentes en ‘onkruid’. Ik laat ze voorlopig staan voor de insecten.

    Volgende week geniet ik van mijn meivakantie in Ons Toentje. Met een beetje mazzel komen er nog wat blogberichten bij.

  • Wat is de wereld mooi als de zon schijnt

    Paarse dovenetel

    Lees verder“Wat is de wereld mooi als de zon schijnt”
  • De vogels van maart

    De vogels van maart

    De vogellijst groeit gestaag. Elke maand wordt de lijst weer langer, in elk geval tot en met het broedseizoen. In maart zagen we deze vogels in Ons Toentje:

    zanglijster
    Zanglijster
    Lees verder“De vogels van maart”
  • Verkiezing ‘Insect van het jaar’

    Verkiezing ‘Insect van het jaar’

    De verkiezing voor insect van het jaar is losgebarsten. Iedereen kan tot 7 april stemmen, op de website Insect van het jaar. Er zijn vijf insecten genomineerd, elk met hun eigen ambassadeur.

    Ik stemde op underdog boskakkerlak. Wat is jouw favoriet?

    Boskakkerlak
    Boskakkerlak – Tokkes
  • Daar is de lente dan

    Daar is de lente dan

    Gisterochtend om 06:30, hoorde ik de eerste tjiftjaf van dit jaar bij mijn slaapkamerraam. Hoera! Eindelijk lente. Tijd om de slingers op te hangen.

    Groene slingers
    Pimpelmees
    Pimpelmees
    Lees verder“Daar is de lente dan”
Terug naar boven