Wind tegen, regen tegen, hagel tegen

Wat een weer de laatste weken. Eerst storm Ciara, toen storm Dennis en storm Ellen komt er al weer aan. Bij dit weer citeer ik altijd Herman Finkers: ‘Wind tegen, regen tegen, hagel tegen.” 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=w-JQupFp1Oo?start=83&w=560&h=315]

Schade

Tijdens storm Ciara waren we net een weekendje op Texel. We hebben voornamelijk binnen gezeten, want als het stormt kun je niet met een hond naar het strand. Een hond als Dorus waait weg en bovendien worden z’n ogen gezandstraald.

Toen we thuiskwamen zagen we de schade in Ons Toentje. Eén van de berken, die in augustus 2018 brandschade had opgelopen, had het loodje gelegd.

Berkenboom geveld door storm Ciara
R.I.P. berkenboom

Kippenhok

Door alle regen en wind ben ik erg weinig in de tuin geweest. De makkelijke-moestuinbakken liggen er nog net zo bij als in de herfst. Daar moet ik hoognodig mee aan de slag. Er moet compost bij en de mix moet door elkaar geschept worden. En er moet straks weer gezaaid worden!

Foeke is begonnen met het bouwen van het kippenhok. Want, in mei krijgen we kippen! Jawel, hoera. Eindelijk. 
De afgelopen weken bedacht hij het hok en maakte schetsen.

Schets kippenhok
Schets kippenhok
werktekening en materiaal uittrekken
Werktekening en materiaal uittrekken

Gisteren werden de eerste voorbereidingen getroffen door de mannen des huizes.

Start bouw kippenhok
Foeke en tuinhulphond Dorus aan het werk

Het kippenhok plaatsen we over de oude koude bak. Dit vonden we namelijk de beste plek voor het kippenhok en de ren. De kippen kunnen straks in de hele achtertuin scharrelen. Maar ze krijgen wel een ren. Ze moeten natuurlijk eerst even wennen aan ons, Dorus en de nieuwe omgeving. Mocht er ooit ophokplicht komen, dan kunnen ze in de ren blijven.

De kippen

We hebben best wat tijd besteed aan het kiezen van een geschikt ras. We willen grote kippen, omdat we vrezen dat kleinere kippen of krielkippen hier als sneeuw voor de zon, of als snacks voor de buizerds zullen verdwijnen. 

Daarnaast willen we een ras dat niet kan vliegen of hoog kan springen. Dit om te voorkomen dat ze de moestuin als cafetaria gebruiken. 

Uiteindelijk kwamen we uit bij het ras Australorp. In het najaar bezochten we een fokker in Slochteren, die zwarte Australorps fokt. Daar bestelden we 4 hennen en een haan. In mei kunnen we ze ophalen. De namen zijn al bedacht. Echte Australische namen: Bruce de haan en Adelaide, Mathilda, Sidney en Sheila voor de hennen. ????

https://nl.wikipedia.org/wiki/Australorp#/media/Bestand:Black_Australorp_rooster.jpg

Een reactie

  1. volkstuinvanbemar

    zonde van de boom die geveld is! Leuk dat je kippen krijgt, mooi ras ook met die zwarte veren en die felrode kam! Ik ben ook klaar met die stormen, hoop dat Ellen de laatste is deze winter dan kan de lente echt beginnen!

Geef een reactie

Terug naar boven
%d