Ook 2019 was weer warm en droog

Helleborus in januari

Makkelijke moestuin

De makkelijke moestuin ging in januari 2019 van start met het plaatsen van de verhoogde bakken.  De makkelijke moestuinmix ging erin en het geheel werd afgewerkt met grind. 

Ik kon niet wáchten tot ik eindelijk kon zaaien. 

Krokusjes in februari

In februari werd mijn oppottafel van oude pallets opgeleverd. De kleine treurwilg bloeide al volop. 

Blauwe druifjes in maart

In maart bloeide er van alles tegelijk: Blauwe druifjes, sneeuwklokjes, krokussen. En de eerste radijsplantjes staken hun hoofd boven de grond uit.

Ochtendzon op de moestuin in april

De eerste radijsjes

In april bloeiden de paardenbloemen volop in de achtertuin. De eerste radijsjes werden geoogst, Salsa de salamander lag te zonnebaden in de kleine vijver en de boombank werd opgeleverd. Overigens viel de overlast van de duivenpoep later erg mee. Vooral omdat ik de zangvogeltjes niet meer voerde. Weg duiven. ????

Klaprozen in mei

Spurrie

De eerste tomaten werden in de koude grond gezet.  De overige tomaten stonden sinds eind maart al in de kas, waar ze het uitstekend deden. 
De bloemenweide zat dit jaar ineens onder de spurrie (Spergula arvensis).  Een inheems en enigszins plakkerig plantje. 

Koolwitje op de verbena in juni

Ook in juni was het warm en droog. En we kregen storm. Helaas weer schade aan onze bomen. De kardoen genoot van het hete weer en stond mooi in bloei. De waterlelies groeiden zowat de vijver uit dit jaar. 

De moestuin in juli

Juli was heel heet en droog. Deze foto’s zijn van begin juli. Daarna gingen we op vakantie. 

De mediterrane border in augustus

Het was tijdens de vakantie zo heet geweest, dat de moestuin niet te redden was. Ik heb de meeste planten eruit gehaald en heb de vakken opnieuw ingezaaid. De vliegennetjes van de Action passen precies over een vakje. Handig om de ei-leggende koolwitjes en de mussen die nog niet van het dak gevallen waren, op afstand te houden.

De mediterrane border met gezaaide Afrikaantjes had het erg naar zijn zin in de hitte. 

Druiven in september

De braai

In september startte Foeke met de bouw van de braai. En natuurlijk begon het in september te regenen. Heel het jaar geen regen gezien, maar zodra je gaat metselen ….
De vuurdoorn (en ALLE andere planten) in Ons Toentje waren erg blij met het hemelwater. 

De braai in oktober

De braai was precies op tijd klaar voor mijn verjaardag. 

De moestuin in november

November was een warme maand, met redelijk wat regen. Al was het lang niet genoeg om het waterpeil op normaal te krijgen. De tuin werd er in elk geval weer wat groener. 

Goudsbloem eind december

De laatste dagen van 2019 waren (ijs)koud. Altijd goed voor mooie frosty plaatjes.

2019

De makkelijke moestuin vond ik een groot succes dit jaar. Volgend jaar komen er twee klimrekken bij, om meer ruimte te hebben voor de bonenfamilie. Hopelijk doen de bonen het dan ook beter, want afgelopen jaar was niet echt een bonenjaar. Althans hier. 

Voor nu eerst veul haail en zegen in ’t nijjoar. Ik ga proberen wat spekkedikken op de kop te tikken.
In januari volgt een update over de plannen voor 2020. ????????

Een reactie

  1. volkstuinvanbemar

    Leuk al die foto’s van het jaar door!Ik had nog nooit van spekkedikken gehoord.Hier in het Westen kennen we die niet volgens mij.Wij houden het bij oliebollen en appelflappen. Ben benieuwd naar je 2020 plannen!

Geef een reactie

Terug naar boven
%d bloggers liken dit: