Kraamkamer in de tuin

Dorus de tuinhulphond
Dorus de tuinhulphond voor het hek naar de achtertuin.

Kraamkamer

Op dit moment is Ons Toentje één grote kraamkamer. Heel veel dieren hebben op dit moment een nest of een hol in of vlakbij onze tuin. Veel vossen in de omgeving hebben jonkies. Onze buurmeisjes telden er laatst negen in een hol. Maar we zien vooral de vogels af en aan vliegen, van en naar hun nest.

Van de week waren er twee wilde eenden in onze vijver. We hadden al een aantal dagen zacht gekwaak gehoord in de bosjes in de achtertuin. Bijna elk jaar hebben we een stel wilde eenden in de tuin en in de vijver. 

Wilde eenden in onze vijver
Wilde eenden in Ons Toentje in 2016

Helaas hebben we nooit baby eendjes gezien. Het is hier ook niet de beste plek, met reigers, marters en (half-wilde) katten die óók allemaal een snackje lusten. Daarvoor is onze vijver als veilige haven weer net te klein, denk ik. 

Tijdens het broedseizoen laten we Dorus, onze Hollandse smoushond niet vrij rondstruinen in de achtertuin. Als de jonge vogeltjes straks uitvliegen, krijgt hij ook beperkingen in de voortuin. Dus dan maar extra lange wandelingen en veel met de bal spelen. (#win)

In de dierenlijst van Ons Toentje zie je alle dieren die we hier gespot hebben en herkennen. Er zijn nog veel vogels in en om de tuin, die we niet (op zang) herkennen.  En er zijn ook nog honderden insecten en spinnen, maar daar ben ik nog niet zo goed in. Ik zit nog een beetje op het hommel-, wesp-, bij- en zweefvliegniveau.

3 gedachtes over “Kraamkamer in de tuin

 1. volkstuinvanbemar mei 8, 2019 / 14:30

  Wow wat een lange lijst met dieren zeg! In welk deel van Nederland wonen jullie? Wij zijn al blij met een nestje koolmezen in een van onze nestkastjes☺

  Like

 2. gwendolen mei 10, 2019 / 15:26

  Wij wonen in Bellingwolde, dat ligt in de gemeente Westerwolde, in Oost-Groningen. Als je niet op tijd remt, rijd je Duitsland in.
  Vanmiddag zat ik even in de moestuin een cracker te eten toen er een ree voorbij huppelde in de wei. Altijd genieten hier.

  Like

 3. De Gans (Marije) mei 15, 2019 / 23:08

  Zo leuk. Heerlijk, zo veel dieren. Ontdekte gisteren ook een eendennest. Houd mijn hart vast… Geniet van het kleine spul ????

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.